Kan je geen gluten verdragen maar wil je toch pizza eten? Probeer dan eens de pizza met een glutenvrije pizzabodem!
Als je geen gluten kunt verdragen, en je wilt dolgraag pizza eten, dan is het vaak een hele opgave om een tent te vinden die glutenvrije pizza’s maken. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid en dat is zelf een glutenvrije pizza maken. En weet je? Je hebt de gluten niet per se nodig om een mooi en elastisch deeg te krijgen. Met bepaalde soorten meel kan je een heel lekkere glutenvrije pizzabodem maken. Lees hieronder hoe je 2 glutenvrije pizza’s maakt.
De benodigheden
Om een glutenvrije pizza te maken heb je nodig: 2 kleine kommetjes, een grote kom, vorkje, elektrische mixer met deeghaken en een schone theedoek.
De ingrediënten (2 pizza’s)
De glutenvrije pizza bestaat uit verschillende soorten meel. Onderstaande ingrediënten zijn voor 2 glutenvrije pizza’s.
- 2 ½ theelepel gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- ½ theelepel appelciderazijn
- 1 eetlepel vloeibare honing
- ¾ theelepel zout
- 2 theelepels xanthaangom (verdikkingsmiddel)
- 250 ml lauwwarm water
- 30 gram gierst
- 150 gram rijstebloem
- 30 gram pijlwortelmeel (of arrowroot, werkt als bindmiddel, te koop bij natuurwinkels)
- 75 gram tapioca zetmeel
- 1 ei op kamertemperatuur
De bereiding van de glutenvrije pizzabodems
Om glutenvrije pizza’s te maken heb je veel ingrediënten nodig, maar de bereiding van het deeg is niet moeilijk. Volg onderstaande stappen om een mooi en elastisch deeg te krijgen.
Stap 1: Los de gist op in 100ml lauwwarm water
De eerste stap begint met het oplossen van de gist. Doe de gist in een klein kommetje en doe hier ongeveer 100 ml van het lauwwarme water bij. Roer de gist met een vorkje totdat alles is opgelost. Dek de opgeloste gist af met een vochtige, schone theedoek en laat het 10 minuten rusten.
Stap 2: Meng de ingrediënten
Doe de olijfolie, appelciderazijn en de honing in een klein kommetje. Meng alles goed door elkaar. Pak een grote kom en doe hier al het meel, zout en xanthaangom in. Meng ook in de grote kom alles goed door elkaar. Voeg daarna de inhoud van het kleine kommetje, de opgeloste gist, het ei en de rest van het overgebleven warme water toe aan de grote kom.
Stap 3: Deeg kneden
Kneed het deeg met een elektrische mixer met deeghaken tot een mooi, glad deeg. Maak uiteindelijk, met je handen, een bal van het deeg.
Stap 4: Laat het deeg 1 uur rijzen
Doe het glutenvrije deeg terug in de grote kom. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het 1 uur rijzen. De grootte van de deegbal zal bijna verdubbelen!
Stap 5: Deeg verdelen en uitrollen
Verdeel de grote deegbal in 2 gelijke delen. Doe 1 deel weer terug in de kom en dek weer af met de theedoek zodat het deeg niet uitdroogt. Bestuif een werkblad en deegroller met (glutenvrij) meel. Rol het deeg uit totdat je de gewenste vorm en dikte van de pizzabodem hebt. Leg de pizzabodem op een bakblik of op een bakpapier en daarna op een ovenrooster.
Stap 6: Maak hoge randen
Verhoog de randen van het deeg door met je vingers in het deeg te drukken. Verhoogde randen zorgen ervoor dat de topping, het beleg van de pizza, op de pizza blijft liggen.
Je glutenvrije pizzabodem is klaar!
De bodem van de glutenvrije pizza is klaar, maar je pizza is natuurlijk nog niet helemaal klaar. Er moet nog een aantal toppings op je pizza. De meeste pizza’s hebben eerst een laagje tomatensaus, dan de kaas en dan de rest van de ingrediënten. Let er bij de tomatensaus op dat je er 1 gebruikt waar geen meel met gluten in zit! De laatste stap is de oven. Als je pizza helemaal belegd is, kan hij de oven in. In een pizzaoven hoeft de pizza maar 5 minuten te bakken. In een gewone oven 10 tot 15 minuten bij 250˚C.