Volkoren pizzadeeg

Een zelfgemaakte pizza is de lekkerste pizza! Wil je een gezonde pizza? Dan kies je voor een volkoren pizzadeeg!

De volkoren pizza zit vol met voedingsvezels. Voedingvezels zijn belangrijke stoffen die goed zijn voor je spijsvertering. Per dag heb je als volwassenen zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. In wit meel worden de belangrijke voedingsvezels verwijderd en daarom is een volkoren pizza gezonder dan een pizza dat gemaakt is met het basis pizzadeeg. Dus waarom niet een pizzabodem maken van volkorenmeel? Het is lekker, vult de maag en is ook nog gezond! Lees snel verder hoe je het volkoren pizzadeeg maakt!

De keukenspullen die je nodig hebt

Om een pizzadeeg te maken heb je verschillende keukenspullen nodig. Wat je nodig hebt is een kommetje, grote kom, schone theedoek, vorkje, bakblik of rooster met bakpapier, een oven en natuurlijk een deegroller.

De ingrediënten

Met onderstaande ingrediënten kun je 3 dunne pizzabodems of 2 dikke pizzabodems maken.

  • 30 gram verse gist of 2 theelepels droge gist
  • ongeveer 300 ml lauwwarm water
  • 200 gram volkoren pizzameel of volkoren broodmeel
  • 200 gram wit pizzameel of broodmeel
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Bereiding volkoren pizzadeeg

Een pizzadeeg maken is helemaal niet moeilijk. Lees hieronder de simpele stappen hoe je een lekker volkoren pizzadeeg krijgt.

Stap 1: gist oplossen

Pak het kleine kommetje. Doe hier de gist in. Los de gist al roerend met een vorkje op in ongeveer 125 ml van het lauwwarme water. Dek de opgeloste gist af met een vochtige schone theedoek en laat het 10 minuutjes op kamertemperatuur staan.

Stap 2: meng 2 soorten meel

Doe het volkorenmeel, het witte meel en het zout in een grote kom. Meng de 2 soorten meel, samen met het zout, goed door elkaar. Voeg dan de olie en de rest van het lauwwarme water bij het meel en meng alles goed door elkaar tot een kleverig deeg.

Stap 3: kneden

Bestuif een werkblad met bloem. Haal het kleverige deeg uit de kom. Kneed het deeg op het met bloem bestoven werkblad. Doe dit het liefst ongeveer 10 minuten met je handen. Het mag ook met deeghaken, maar de warmte van je handen zorgen voor een nog beter deeg! Het volkoren pizzadeeg is klaar als je een stevige, elastische bal hebt gekregen die niet meer plakt. Blijft de deegbal kleverig? Doe er dan iets meer meel bij.

Stap 4: laat het deeg 2 uur rijzen

Volkoren pizzadeegbal
Doe de deegbal weer in de grote kom. Dek de kom af met de vochtige schone theedoek. Laat het deeg nu minstens 2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Het deeg zal dubbel zo groot worden!

Stap 5: deeg halveren

Verdeel het deeg in 2 gelijke helften. Elke helft wordt een pizza. Leg 1 helft weer even terug in de grote kom. Dek de kom weer af met de theedoek zodat het deeg n iet uitdroogt.

Stap 6: deeg uitrollen

Het uitrollen van het deeg kan je op een met bloem bestoven werkblad doen. Bestuif de deegroller met meel en rol het deeg gelijkmatig uit. Rol net zo lang totdat je de juiste vorm en dikte van het pizzadeeg hebt gekregen.

Kies je ervoor om de pizza later op een rooster in de oven te bakken? Dan kan je het deeg uitrollen op bakpapier. Doe ook hier van te voren altijd wat meel op.

Stap 7: de laatste stap: randje maken

De randen van het deeg moeten iets naar boven gedrukt worden. Je krijgt dan een pizzadeeg met een iets hogere rand. Dit is handig zodat het beleg van de pizza niet van het deeg afglijdt.

En nu? Het deeg is klaar!

Een heerlijke pizza eindigt natuurlijk niet bij het deeg. Als het pizzadeeg klaar is, moet het nog belegd worden. Het beleg van de pizza wordt ook wel de topping van de pizza genoemd. Je kunt eindeloos variëren met je toppings. Meestal wordt er eerst tomatensaus, dan de kaas en dan de rest van de ingrediënten op de pizza gelegd. Als laatste moet e pizza nog gebakken worden. De pizza kan 5 minuutjes in een pizzaoven of ongeveer 10 tot 15 minuutjes in een gewone oven op 250˚C.