Pizzaliefhebbers maken het liefst zelf een echte Italiaanse Pizza. Waarom? Omdat een zelfgemaakte pizza het lekkerst is! Het is daarnaast ook erg leuk en heel gemakkelijk om zelf pizzadeeg te maken. Ga nu direct aan de slag met zelf pizzadeeg maken!
Iedereen kent de pizza wel. Italië heeft werkelijk de hele wereld veroverd met dit eenvoudige recept. Een lekkere pizza begint bij een goede pizzabodem. Een echte Italiaanse pizzabodem is een dunne bodem. Houd je liever van een dikkere bodem? Dat kan ook! Als je zelf pizzadeeg maakt, kan je zelf beslissen hoe dik je de bodem wilt. Let er wel op dat je op tijd begint met het maken van een pizzabodem. Het deeg moet namelijk een behoorlijke tijd (minimaal 2 uur) rijzen. Benieuwd naar hoe je een heerlijk basis pizzadeeg maakt? Lees dan verder en leer hoe je het lekkerste basis pizzadeeg maakt. Zowel de dunne als de dikkere bodem komen aan bod.
Voor een glutenvrije pizza, lees dan hier verder.
Wat je allemaal nodig hebt
Je hebt niet heel veel spullen nodig om zelf pizzadeeg te maken. Wat je nodig hebt zijn je handen, een kommetje, grotere kom, schone theedoek, deegroller, eventueel een bakplaat en een vorkje.
Pizza met een dunne bodem
De dunne basis pizzabodem is een bodem die de echte Italiaanse pizzabakkers ook gebruiken. Een dunne bodem is bij een hoge temperatuur snel gaar en lekker knapperig.
Pizza met dikke bodem
Een dikke pizzabodem is goed geschikt voor liefhebbers die meer van een hogere pizza houden. Een pizza met dikke bodem is ook een goede keuze wanneer je veel of zwaar beleg op de pizza wilt.
Ingrediënten, basis pizzabodem (2 pizza’s)
De ingrediënten van een dikke of dunne bodem zijn hetzelfde. Alleen de hoeveelheid verschilt. Gebruik voor het deeg echte Italiaanse pizzameel of broodmeel. Patentmeel is niet geschikt om pizza’s van te maken.
Dunne bodem |
Dikke bodem |
15 gram verse gist (of 1 theelepel droge gist)
|
25 gram verse gist (of 1 ½ theelepel droge gist)
|
250 ml lauwwarm water | 300 ml lauwwarm water |
300 gram pizzameel | 450 gram pizzameel |
1/3 theelepel zout | ½ theelepel zout |
eventueel 1 eetlepel extra vergine olijfolie | eventueel 1 eetlepel extra vergine olijfolie |
Bereiding basis pizzabodem
Een pizza bodem maken met een dunne bodem is hetzelfde als voor een dikke bodem. Volg onderstaande stappen en je hebt een mooi pizzadeeg.
Stap 1: Los de gist op
Doe de gist in een klein kommetje. Voeg hier ongeveer 100 ml van het lauwwarme water aan toe. Roer de gist net zo lang tot het opgelost is. Leg een vochtige theedoek over het kommetje en laat de gist 10 minuten rusten. Na 10 minuten zal de gist gaan schuimen.
Stap 2: Strooi het meel op een schoon werkvlak
Strooi het meel in een hoopje op een schoon werkvlak. Maak in het midden een diepe kuil. Strooi vervolgens het zout over het meel.
Stap 3: Meng de basisingrediënten
Giet de opgeloste gist met de rest van het water en de olijfolie voorzichtig in de kuil. Meng deze ingrediënten vervolgens voorzichtig met een vork door de meel.
Stap 4: Kneden
Zodra de opgeloste gist met het meel vermengd is, kan het kneden beginnen. Kneed het deeg met beide handen ongeveer 10 minuten. Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is, ben je klaar met kneden.
Afhankelijk van de meelsoort, maar ook van de temperatuur van je handen, kan het deeg te nat of te droog zijn.
- Is je deeg te droog? Voeg dan telkens 1 el water toe, totdat je deeg elastisch aanvoelt en geen scheuren vertoont.
- Is je deeg te nat of te plakkerig? Voeg dan steeds een klein beetje meel toe aan je deeg, totdat je het niet meer kleeft.
Stap 5: Deeg laten rusten
Het pizzadeeg is bijna klaar. Het deeg moet alleen nog rijzen. Leg de deegbal in een ruime, grote kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens minstens 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Je kunt het deeg ook de avond van te voren bereiden zodat het deeg een hele nacht kan rijzen. Het deeg kan wel dubbel zo groot worden!
Stap 6: Deeg verdelen
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Leg 1 stuk deeg terug in de kom en dek weer af met een vochtige theedoek.
Stap 7: Deeg uitrollen
Het pizzadeeg is nu klaar om uitgerold te worden. Bestuif het werkblad met meel zodat de pizzabodem niet aan het werkvlak blijft plakken. Pak dan de deegroller en rol het deeg uit totdat je de gewenste dikte en vorm van de bodem hebt.
Stap 8: Verfraai de randen
Leg het deeg op een bakplaat of op een bakpapier en dan op een rooster. De randen van de pizza werk je af door met je vingertoppen het deeg stevig richting boven aan te duwen. Hierdoor ontstaat er een mooie hoge rand om de pizza.
Gefeliciteerd, het pizzadeeg is klaar voor gebruik!
Pizza beleggen
Nu je een mooie pizza gemaakt hebt hoef je het deeg alleen nog, naar smaak, te beleggen, in de oven te doen, even te wachten en klaar is je pizza! Op bijna alle pizza’s komt als eerste een laagje pizzasaus, kaas en dan de rest van de ingrediënten. Vervolgens mag de pizza 5 in de pizza oven. Een echte pizzaoven wordt veel heter dan een gewone oven waardoor je een heerlijke, krokante bodem krijgt. Heb je geen pizzaoven? Stop dan de pizza ongeveer 10 minuten op 250˚C in de gewone oven.
Succes en alvast eet smakelijk!